Sivut

maanantai 17. lokakuuta 2011

Parempaa keskustelukulttuuria Lapin yliopistolle!

Me keskeiset ehdokkaat kaikista neljästä tiedekunnasta haluamme Lapin yliopistoon paremman ja avoimemman keskustelu- ja päätöksentekokulttuurin. Vaikka Lapin yliopisto onkin miellyttävä, käteensopivan kokoinen tiede- ja opiskeluyhteisö, on kehitettävää silti runsaasti. Ongelmia on varsinkin tiedekuntatasolla opiskelijoiden osallistamisessa, tiedottamisessa ja päätöksenteon prosesseissa. Nämä ongelmat ovat viime aikoina näkyneet niin kasvatustieteiden kuin taiteidenkin tiedekunnissa, jotka molemmat ovat muutosten kourissa.

Ongelmat johtuvat osittain päätöksenteon kankeista rakenteista, osittain asenteista, osittain ajattelemattomuudesta. Periaatteessa kaikki on hyvin: Yliopiston päätöksiä tekevissä elimissä noudatetaan tasakolmikantaa, eli opiskelijat, henkilöstö ja johto ovat tasaisesti edustettuina, aivan yhtä äänivaltaisina ja tärkeinä jokainen osapuoli. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan takaa paljoakaan: Käytännössä tämä on nähty mm. kasvatustieteiden tiedekunnassa, jossa viime blogikirjoituksessa mainitut radikaalit uudistukset oli hiottu jo työryhmässä, josta opiskelijat puuttuivat tyystin. Kun päätöksenteon aika koitti, pistettiin opiskelijajäsenet selkä seinää vasten: "Tästä on jo päätetty, kaikki on suunniteltu, asialla on nyt kiire, hyväksykää!" Tällainen opiskelijajäsenistä kumileimasimien tekeminen on täysin vastaan koko opiskelijaedustuksen ideaa, ja me Keskeiset ehdokkaat vaadimmekin tällaisista toimintatavoista luopumista, ja opiskelijoiden keskuudestaan valitsemien edustajien kunnioitusta päätöksenteossa ja parempaa osallistamista valmistelutyössä tiedekuntatasolla.

Taiteiden tiedekunnassa ongelmat ovat olleet tiedotuksessa. Jo keväästä asti on tiedetty, että merkittävä osa taiteiden tiedekunnan uusista, hienoista tiloista täytyy repiä auki ja korjata rakentamisessa tehtyjen virheiden ja niistä seuranneiden sisäilmaongelmien takia. Opiskelijoille on kuitenkin tihkunut tietoa lähinnä huhujen ja Rovaniemen aktiivisen paikallislehdistön ansiosta, tiedekunnan pitäessä mykkäkoulua opiskelijoiden suuntaan. Jonkinlaisen muuton tiedettiin olevan luvassa, mutta tosiasiat jäivät hämärän peittoon aivan liian pitkäksi aikaa. Ymmärrämme toki, että on houkuttelevaa jättää tiedotus vasta siihen vaiheeseen, kun kaikki on jo selvinnyt ja uudet suunnitelmat ovat valmiit, mutta tämä ei ole oikea ajattelutapa. Me keskeiset toivomme, että ongelmat johtuvat suurimmaksi osaksi ajattelemattomuudesta, ja haluamme, että tästä otetaan opiksi kaikissa tiedekunnissa. Niukka tiedotuslinja tai suoranainen tiedon pihtaaminen tällaisissa tapauksissa ei hyödytä ketään, vaan lietsoo huhuja ja epävarmuutta, heikentää työilmapiiriä ja alentaa työtehoa. Mielestämme ei ole oikein, että tiedon kulku on uteliaan paikallislehdistön varassa. Tiedottamisessa on syytä käyttää monipuolisia kanavia, eikä tiedottaminen "puolivalmiista" asioista ole haitaksi tällaisessa tilanteessa.


Olemme kuitenkin iloisia siitä, että Lapin yliopiston johto, se tiedekuntien yläpuolinen, kuuntelee opiskelijoita päätöksenteossa ja valmistelutyössä hyvin. Niin yliopiston kuin koko korkeakoulukonserninkin johdossa ja myös valmistelu- ja suunnittelutyössä ylioppilaskunnan edustajat kutsutaan mukaan kokouksiin ja työryhmiin, heihin suhtaudutaan luontevasti ja heidän näkemyksiään kuunnellaan kiinnostuneesti. Tällaisesta mahdollisuudesta vaikuttaa voivat monien muiden yliopistojen opiskelijat olla syystä kateellisia.

Yliopistollamme kankean hierarkisen yhteisön aika on ohi. Meidän Keskeisten mielestä Lapin yliopistolla opiskelijoiden, henkilöstön sekä johdon on parasta tehdä töitä yhdessä, yhteisin päämäärin, ja kertoa myös huonot uutiset ja huono palaute rehellisesti ja turhia viivyttelemättä. Tämä onnistuu, kun korjataan huonot toimintatavat, niellään turha ylpeys ja omaksutaan rakentava asenne. Tittelit ja organisaatiokaaviot eivät muuta sitä tosiasiaa, että opiskelijoilla on erittäin paljon annettavaa, ja että paitsi päätöksenteko, myös valmistelu onnistuvat paremmin yhdessä ja avoimesti kuin pienessä piirissä ja suljetusti. Avoimella asenteella voidaan luoda luottamusta ja yhteisöllisyyttä, jotka tekevät Lapin yliopistosta entistäkin mieluisamman paikan työskennellä ja opiskella.


Keskeiset-ehdokaslistan edarivaaliehdokkaat kaikista tiedekunnista.

ps. Muistakaahan torstaina 20.10. 18:00 alkaen talkshow: Puhu! Taiteiden tiedekunta, jossa idean isänä ja äitinä sekä juontajina Julius Oförsagd (ehdokasnumero 69) ja Jussi Jokinen. Kyseessä on hieno, uusi tapa keskustella muutoksesta, työilmapiiristä ja muustakin Lapin yliopistolla.  Show on nähtävissä livenä F-siivessä,  ja myös netin kautta. Tätä lisää!

1 kommentti:

  1. Kasvatustieteen kandiohjelman suunnittelutyöryhmässä on ollut myös nimetty opiskelijaedustaja ja olen ymmärtänyt, että näin on myös muidenkin työryhmien kohdalla. Kyseistä asiaa ei kuitenkaan oltu käsitelty opiskelijaedustajan ja ainejärjestön välillä, joten ainejärjestössä ei asiasta tiedetty ennen kuin päätökset olivat jo käytännössä suunnittelutyöryhmässä valmiiksi tehty.

    - Henna Toivanen, Lastu ry

    VastaaPoista