Sivut

torstai 6. lokakuuta 2011

Kasvatustieteiden kandidaattiohjelmien yhdistämisestä Lapin yliopistossa

Rovaniemen keskustaopiskelijat kritisoivat voimakkaasti Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa vireillä olevaa uudistusta, jolla aiotaan yhdistää aikuiskasvatustieteen, kasvatustieteen ja mediakasvatuksen kandidaattiohjelmat yhdeksi yleisohjelmaksi. Uudistusta on valmistellut tiedekuntaneuvoston työryhmä, ja nyt asiaa käsitellään tiedekuntaneuvoston kokouksessa tiistaina 11.10. Suunnitelmana on, että tulevaisuudessa opiskelijat näistä kolmesta oppiaineesta käyvät yhteisinä opintoina perus- ja aineopinnot, josta sitten pääsevät maisterivaiheessa erikoistumaan omaan pääaineeseensa.

Vaikka profiloitumisssa heikosti onnistuneiden kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen koulutusohjelmien yhdistäminen kandidaattivaiheen opinnoissa saattaakin olla perusteltua, ei sama päde mediakasvatukseen. Tällä hetkellä mediakasvatuksen opetus on myös kandidaattivaiheessa aidosti erillistä muusta tiedekunnasta, kun taas muutoksen jälkeen mediakasvatusta käsiteltäisiin ensimmäisten opiskeluvuosien aikana vain muutaman kurssin verran, ilman omaa linjaa tai juonnetta mediakasvatukselle. Tämä nakertaisi merkittävällä tavalla paitsi tutkinnon arvoa, myös koko tiedekunnan yritystä profiloitua. Tällä hetkellä mediakasvatus mainitaan "peruskoulutuksen vahvuutena" KTK:n vuoteen 2020 tähtäävässä strategiassa, jossa mediakasvatusta myös hehkutetaan "vahvana osaamisalana" ja Lapin yliopistoa "ainoana Suomessa, jossa mediakasvatus on pääaineena". Strategian mukaan mediakasvatus nähdään myös hyvänä alustana kansainvälisille hankkeille. Nyt tämä muutaman vuoden vanha strategia ollaan jo heittämässä romukoppaan, ja vieläpä hyvin hätäisellä tavalla. Niin opetushenkilökunnan, ainejärjestön kuin opiskelijoidenkin suunnalta uudistussuunnitelmat ovat saaneet erittäin negatiivista palautetta, mutta valitettavasti tieto uudistuksesta on saavuttanut opiskelijoiden ja henkilökunnan pääosan vasta muutama päivä ennen dekaanin nuijan kopahdusta tiedekuntaneuvostossa tulevana tiistaina.

Vasta viime vuonna Lapin yliopistosta lakkautettiin julkisoikeuden ja kuntoutustieteen sisäänotot. Asian puutteellisesti hoidettu viestintä ja tästä seurannut opiskelijoiden ja henkilökunnan tyrmistys ovat virheitä, joista ei nähtävästä Lapin yliopistossa olla otettu täysin opiksi. Mediakasvatus on ollut vasta puoli vuosikymmentä pääaineena Lapin yliopistossa, ja oppiaineen kehittämiseksi on tehty paljon töitä. Hiljattain käyttöönotettu uusi opetussuunnitelma on saanut hyvää palautetta ja alustavat tulokset siitä ovat positiivisia. Mediakasvatuksen opetushenkilökunta on poikkeuksellisen sitoutunutta ja ammattitaitoista, tästä osoituksena mediakasvatuksen lehtori Päivi Hakkaraisen saama "Vuoden opettaja"-tunnustus ylioppilaskunnalta.

KTK:n tiedekuntaneuvosto kokoontuu tiistaina 11.10. Rovaniemen keskustaopiskelijat vaativat, että tiedekuntaneuvosto vähintäänkin jättää asian pöydälle eikä päätöksiä vielä tehdä, ja että asiasta käydään kunnollinen, avoin keskustelu ja valmistelua jatketaan. Opiskelijat ja henkilökunta ovat tämän ansainneet.

Olemme vahvasti sitä mieltä, että koulutusohjelmia on kehitettävä kilpailukykyisemmiksi kansallisesti, ja että koulutusohjelmien tulee tarjota erityisosaamista, josta hyötyvät niin työmarkkinoille lähtevät maisterit kuin tutkimuksessa ja koulutuksessa profiloitumaan pyrkivä tiedeyhteisökin. KTK:ssa kehityssuunta näyttää olevan päinvastainen.


Jirka Hakala
Rovaniemen Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja, Lapin yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäsen

Harri Heikkilä
Rovaniemen Keskustaopiskelijoiden johtokunnan jäsen, edustajiston varajäsen, kasvatustieteiden kandidaatti, pääaineena mediakasvatus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti